close

Sortiment

Hydrangea

paniculata Breg14 (Polestar ®) PBR EU52772

  • II/III
  • V/IX
  • -30˚C
  • 60cm
  • 60cm
  • Niet eetbaar
“Safed from garbage belt to golden medal into 8 years!!!!”

“Oktober 2010 heeft Ronald Laman, Mede-Eigenaar van Breederplants VOF uit Gouda, de ‘Polestar’ behoed van een kort leven.”

‘Polestar’ is als open kruising geboren in 2006 door Arjen Bregman uit Nederland. Arjen vond de ‘Polestar’ in zaaibed met Dharuma kruisingen. Na het de ontdekking is de ‘Polestar’ toen nog ond er code ‘Breg14’ uitgeplant voor verdere observatie. Tijdens het uitplanten zijn er ook nog 14 andere broetjes en zusjes uitgeplant. In 2010 zijn Arjen en Ronald met elkaar in gesprek geraakt over andere zaken, en Arjen vertelde Ronald dat hij misschien iets interessants heeft staan op de kwekerij maar dat hij er niet mee door wilt gaan omdat Arjen ging stoppen met zijn kwekerij. Na het bezoek van Ronald hebben ze samen besloten dat Ronald de planten maar moet onderbrengen bij een kweker voor verdere observatie. De planten zijn toen naar Boskoop verhuisd en ik kuipen van 50 liter geplant. In 2013 zijn de planten op transport naar Polen gegaan naar Szkolka Wojciech Wroblewsky, een zaken partner van Breederplants VOF. In Polen is de uiteindelijk selectie gedaan door Wojciech en Ronald. In juni 2015 kreeg Ronald een belletje van Wojciech: “Ronald we hebben een winnaar, het is nummer 14. Hij staat heel mooi in bloei en hij is zeer compact en bloeit op iedere tak”. Na goedkeuring van Arjen zijn er een aantal planten naar van Son en Koot in Kaatsheuvel en naar Seiont nurseries LTD in Wales gegaan voor verdere opbouw. In 2017 heeft Van Son en Koot ongeveer 4500 planten in een 3 liter gepot om vervolgens een geweldig product van te kweken. In de tussentijd zijn er ook planten via Concept Plants naar Amerika gestuurd en via Plantnetwork naar Japan. Dit om zo een breed mogelijk netwerk en observatie uit te zetten. Zowel in Japan, Amerika, Polen, Wales en Nederland bloeit de ‘Polestar’ erg vroeg, goed compact en op iedere tak een mooi bloem die begint als puur wit, verkleurt naar limoen kleurig om uiteindelijk vanaf half juni te verkleuren naar zalm roze.

In het voorjaar van 2018 kwam er een buitenkansje om de ‘Polestar’ op een beurs te introduceren. De Garden Trails & Trade show in Boskoop. Met dank aan Van Son en Koot hebben we 5 hele mooie planten mogen indienen op de beurs met als eind resultaat een gouden medaille en beste nieuwigheid van de eerste Garden Trails & Trade show. Hieronder een aantal punten van de KVBC vakjury die de keuring uitvoert:

Is een Dharuma kruising. Prima gekweekt en gepresenteerd. Zeer rijk bloeiend. Lijkt weinig doorschieters te maken. Kleur afwijkend, lichtgroen. Onderscheidend vanwege de compactheid, de zeer vroege bloei, de vorm van de bloeiwijze en de bloemkleur.

A “Pole”Star is born!!!!!

Breeder

A.J. Bregman

Wilg 3

2731 BW Benthuizen

Nederland

Hydrangea

paniculata

'Polar Bear' PBR

Hydrangea

paniculata Breg14

(Polestar ®) PBR